Υγιές έντερο - ισχυρή ανοσία

Υγιές έντερο - ισχυρή ανοσία

- Κατηγορίες : Άρθρα

Όχι μόνο το έντερο παίζει βασικό ρόλο στην παροχή θρεπτικών συστατικών στον οργανισμό από τις τροφές, αλλά είναι επίσης κλειδί για ένα υγιές ανοσοποιητικό σύστημα. Τα έντερα κατοικούνται από μικροχλωρίδια, δηλαδή ωφέλιμους μικροοργανισμούς (κυρίως βακτήρια). Η εντερική μικροχλωρίδα ενεργοποιεί το ανοσοποιητικό σύστημα και συντονίζει τη δουλειά του σε όλη τη διάρκεια της ζωής και το πυκνό δίκτυο νευρικών κυττάρων μεταδίδει σήματα για οποιαδήποτε απειλή για την έδρα, δηλαδή τον εγκέφαλο. Σχεδόν το 80% των ανοσοποιητικών σωμάτων σχηματίζονται στα έντερα.

Τα έντερα περιέχουν τόσο ευεργετικά όσο και παθογόνα βακτήρια. Τα φιλικά μας βακτήρια βοηθούν στη ρύθμιση του ανοσοποιητικού συστήματος. Όταν διαταράσσεται η ισορροπία μεταξύ καλών και κακών βακτηρίων, το ανοσοποιητικό σύστημα εξασθενεί και γίνεται ανεξέλεγκτο. Μπορεί επίσης να γίνει πιο επιρρεπής σε αυτοάνοση. Αυτό συμβαίνει επειδή τα εντερικά βακτήρια επηρεάζουν την ανάπτυξη και την ωρίμανση του ανοσοποιητικού συστήματος που σχετίζεται με τους βλεννογόνους. Οι βλεννογόνοι του οργανισμού είναι η πρώτη γραμμή από την οποία περνούν παράγοντες από το εξωτερικό περιβάλλον όπως βακτήρια, ιοί, μύκητες και αντιγόνα. Ο βλεννογόνος ευθυγραμμίζει το εσωτερικό της μύτης και του λαιμού, αλλά και το εσωτερικό του πεπτικού συστήματος. Ο λεμφικός ιστός των βλεννογόνων περιλαμβάνει τον επιμέρους βλεννογόνο του οργανισμού. Είναι ένα σύστημα «συγκοινωνούντων δοχείων». Επομένως, η κακή κατάσταση του εντερικού βλεννογόνου μπορεί να σχετίζεται στενά με τα υποτροπιάζοντα συστήματα, π.χ. αναπνευστικό ή ουρογεννητικό. Οι αμυντικοί μηχανισμοί του γαστρεντερικού βλεννογόνου είναι να αποτρέπουν τον αποικισμό των βλεννογόνων από παθογόνους μικροοργανισμούς. Ο βλεννογόνος είναι εξοπλισμένος με αισθητήρια κύτταρα που μπορούν να αναγνωρίσουν γρήγορα μια απειλή και να στείλουν ένα σήμα που ενεργοποιεί τα επόμενα βήματα στην ανοσολογική απόκριση. Ο βλεννογόνος είναι επίσης πηγή αντισωμάτων κατηγορίας sIgA, τα οποία είναι το κύριο βλεννογόνο αντίσωμα του ανοσοποιητικού συστήματος. Μιλώντας για τα έντερα, θα πρέπει επίσης να αναφερθεί η ουσία του εντερικού φραγμού. Ο εντερικός φραγμός αποτελείται από το εντερικό επιθήλιο, τον βλεννογόνο και τα εντερικά βακτήρια. Κάθε ένα από αυτά τα στοιχεία εξασφαλίζει τη σωστή στεγανότητά του και παίζει σημαντικό ρόλο. Η αποδυνάμωση των συνδέσεων μεταξύ των επιθηλιακών κυττάρων μπορεί να οδηγήσει στο λεγόμενο διαρρέον έντερο. Συνέπεια αυτού είναι η διείσδυση στο σώμα αυτού που πρέπει να συγκρατείται στον εντερικό αυλό. Αυτό διεγείρει το έργο του ανοσοποιητικού συστήματος, γι' αυτό και διεγείρεται συνεχώς. Παράγεται υπερβολική ποσότητα προφλεγμονωδών κυτοκινών και χρόνια φλεγμονή, η λεγόμενη σιωπηλή φλεγμονή.

Πολλοί άνθρωποι που πάσχουν από τη νόσο του Lyme παραπονιούνται για διάφορες παθήσεις του εντέρου, π.χ. διάρροια, χρόνια δυσκοιλιότητα, αλλαγή της σύστασης των κοπράνων (χαλαρά, υδαρή κόπρανα ή με βλέννα, αίμα), καούρα, ναυτία. κοιλιακό άλγος, αέρια, αέρια, αίσθημα υπερχείλισης στην κοιλιά. Μερικοί άνθρωποι παλεύουν με αυτό το είδος παθήσεων πολύ πριν εμφανιστεί μόλυνση, δηλαδή η δυσλειτουργία του πεπτικού συστήματος ξεκίνησε πολύ πριν προσβληθούν από τη νόσο του Lyme. Άλλοι απολαμβάνουν την καλή λειτουργία του πεπτικού συστήματος σε όλη τους τη ζωή μέχρι να αναπτύξουν τη νόσο του Lyme. Σημειώστε λοιπόν ότι η νόσος του Lyme είναι τόσο το αποτέλεσμα ενός εξασθενημένου ανοσοποιητικού συστήματος όσο και η αιτία της.

Για τη βελτίωση της λειτουργίας των εντέρων, συνιστούμε να συμπεριλάβετε στη θεραπεία:

-Προβιοτικά
-L-γλουταμίνη
-Βουτυρικό νάτριο
- Ωμέγα οξέα (DHA και EPA)
-Πεπτικό ένζυμο
-Έλαιο βοράγχου ως πηγή γάμμα-λινολενικού οξέος
Αυτά τα προϊόντα μπορούν να χρησιμοποιηθούν παράλληλα με τα βότανα που χρησιμοποιούνται στη νόσο του Lyme.

ΠΡΟΒΙΟΤΙΚΑ

Τα προβιοτικά είναι ζωντανοί μικροοργανισμοί που, όταν λαμβάνονται στις σωστές δόσεις, είναι ωφέλιμοι για την υγεία. Τα προβιοτικά βακτήρια ανταγωνίζονται τα παθογόνα για μια θέση στα έντερα, χάρη στα οποία διατηρούν τη σωστή σύνθεση ολόκληρης της μικροχλωρίδας. Αυτό βοηθά στη διατήρηση του σωστού επιπέδου ανοσίας των βλεννογόνων και, κατά συνέπεια, υποστηρίζει τη συνολική ανοσία του σώματος, κάτι που είναι εξαιρετικά σημαντικό για άτομα που πάσχουν από τη νόσο του Lyme.

Τα προβιοτικά βακτήρια έχουν θετική επίδραση στη λειτουργία ολόκληρου του οργανισμού επειδή:

- Διευκολύνει την πεπτική διαδικασία,

- Βοηθά στη διάσπαση των μη απορροφημένων υπολειμμάτων τροφών,

- Αύξηση της απορρόφησης βιταμινών και μετάλλων,

- Μπορεί να συνθέσει ορισμένες βιταμίνες Β, βιταμίνη Κ, φολικό οξύ,

- Αναστέλλουν την ανάπτυξη επιβλαβών βακτηρίων,

- Επηρεάζουν τη λειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος, αυξάνοντας έτσι την αντίσταση στις λοιμώξεις,

- Διέγερση της σύνθεσης φλεγμονωδών μεσολαβητών, των λεγόμενων ιντερλευκινών και ιντερφερόνης στον ορό του αίματος, η οποία είναι ευεργετική σε ορισμένες ασθένειες του ανοσοποιητικού,

- Προστασία της εντερικής μικροχλωρίδας κατά τη διάρκεια της αντιβιοτικής θεραπείας,

- Βελτίωση της παροχής αίματος στον εντερικό βλεννογόνο,

- Ορισμένα στελέχη έχουν αντιαλλεργικές και αντικαρκινικές ιδιότητες,

- Μείωση των συμπτωμάτων της δυσανεξίας στη λακτόζη,

- Μείωση της χοληστερόλης.

Τα προβιοτικά αναστέλλουν την ανάπτυξη και καταστρέφουν ακόμη και επιβλαβείς μικροοργανισμούς στο έντερο με:

- Παράγει βακτηριοστατικές και βακτηριοκτόνες ουσίες,

- Καταπολέμηση της παθογόνου μικροχλωρίδας για θρεπτικά συστατικά, βιταμίνες, αυξητικούς παράγοντες,

- Μέσω της παραγωγής γαλακτικού οξέος, μειώνουν το εντερικό pH, γεγονός που συμβάλλει στην άμεση καταπολέμηση παθογόνων και δυνητικά παθογόνων μικροοργανισμών.

Πώς διαλέγω ένα καλό προβιοτικό;

Για να έχει ευεργετική επίδραση στον οργανισμό μας, ένα προβιοτικό πρέπει να παρουσιάζει τα ακόλουθα χαρακτηριστικά:

Η επίδραση ενός προβιοτικού εξαρτάται από τον τύπο του (στέλεχος) και την ποσότητα του σε δόση (1-40 δισεκατομμύρια).

Για να έχουν ευεργετική επίδραση στον λήπτη, τα προβιοτικά πρέπει να είναι σε θέση να αντέχουν τις συνθήκες που συναντώνται κατά τη γαστρεντερική διέλευση (οξύτητα στομάχου, παγκρεατικά ένζυμα, χολή) και να φτάνουν στο λεπτό έντερο και το κόλον σε βιώσιμη μορφή και σε όσο το δυνατόν περισσότερους αριθμούς.

Για να αναπαραχθεί στον οργανισμό, το προβιοτικό πρέπει να μπορεί να προσκολλάται στα κύτταρα του εντερικού επιθηλίου. Αυτή η συμμόρφωση είναι παροδική, τα προβιοτικά θα εξαλειφθούν μέσα σε λίγες μέρες. Πρέπει να λαμβάνεται τακτικά για να διαρκέσουν τα ευεργετικά του αποτελέσματα.

Πρέπει να παράγει ουσίες που αναστέλλουν την ανάπτυξη παθογόνων μικροβίων.

Πολλά σκευάσματα διαφημίζονται με πλήθος διαφορετικών στελεχών σε μία κάψουλα. Εν τω μεταξύ, σε αντίθεση με τη δημοφιλή πεποίθηση, ο αριθμός των στελεχών δεν μεταφράζεται στην ποιότητα ολόκληρου του παρασκευάσματος. Είναι σημαντικό ποιο συγκεκριμένο στέλεχος βακτηρίων είναι σε ένα δεδομένο παρασκεύασμα και σε ποια ποσότητα.

Για να είστε σίγουροι για την ποιότητα ενός προβιοτικού σκευάσματος, δώστε προσοχή στη σωστή ονοματολογία των προβιοτικών στελεχών. Το προβιοτικό στέλεχος θα πρέπει να περιγράφεται σύμφωνα με το ακόλουθο μοτίβο: είδος γένους (π.χ. Lactobacillus) (π.χ. rhamnosus) και προσδιορισμός γραμμάτων-αριθμών (π.χ. LA 801).

Επομένως, θα πρέπει να δοθεί προσοχή όχι μόνο στο όνομα του είδους, δηλαδή Lactobacillus rhamnosus, αλλά και στο όνομα του στελέχους - LA 801, επειδή μόνο ένα συγκεκριμένο στέλεχος ενός δεδομένου είδους παρουσιάζει κλινικά αποδεδειγμένες προβιοτικές ιδιότητες.

Ένα από τα καλύτερα προβιοτικά της αγοράς που έχει τραβήξει την προσοχή μας είναι τα προβιοτικά Lactiniane της PiLeJe. Η PiLeJe είναι μια γαλλική εταιρεία που προσφέρει μόνο προϊόντα φυσικής προέλευσης σε δόσεις που συνάδουν με τις καθημερινές ανάγκες του ανθρώπινου οργανισμού, που χαρακτηρίζονται από βέλτιστη απορρόφηση από το γαστρεντερικό σωλήνα. Το εργαστήριο PiLeJe έχει πραγματοποιήσει πολυάριθμες δοκιμές κατά τη διάρκεια 20 ετών, βάσει των οποίων επιλέχθηκαν τα στελέχη (αυτά τα στελέχη κατατίθενται στην Εθνική Συλλογή Μικροοργανισμών Καλλιέργειας στο Ινστιτούτο Παστέρ στη Λιλ, Γαλλία) σύμφωνα με συγκεκριμένα χαρακτηριστικά και ανάγκες .

Για τη γενική αναδόμηση της εντερικής μικροχλωρίδας, είναι σημαντικό το προβιοτικό να περιέχει βακτήρια από τις ομάδες Bifidobacterium και Lactibacillus. Το προβιοτικό Lactibiane Standard περιέχει τα προαναφερθέντα στελέχη και βοηθά στη ρύθμιση των εντερικών διαταραχών και στην ενίσχυση της εντερικής χλωρίδας του πεπτικού συστήματος.

Σε περίπτωση φλεγμονής του εντέρου, αξίζει να εισαχθεί το ισχυρότερο προβιοτικό Lactibiane IKI για 3 μήνες.

Φροντίστε να προσθέσετε στελέχη Lactobacillus helveticus εάν έχετε διαγνωστεί με καντιντίαση που προκαλείται από Candida. Τα στελέχη Lactobacillus helveticus έχει αποδειχθεί ότι αναστέλλουν τον πολλαπλασιασμό των ζυμών Candida και την προσκόλλησή τους στο εντερικό επιθήλιο, μειώνουν επίσης την έκκριση βλέννας από τα κύτταρα Candida, γεγονός που τα καθιστά λιγότερο ανθεκτικά. Επιπλέον, τα προβιοτικά βακτήρια έχουν ευεργετική επίδραση στο ανοσοποιητικό σύστημα, υποστηρίζοντας τους αμυντικούς μηχανισμούς. Το προβιοτικό που περιέχει το στέλεχος Lactobacillus helveticus είναι το Lactibiane CND10.

Όταν το πρόβλημά σας είναι διάρροια ή χαλαρά κόπρανα, θυμηθείτε το προβιοτικό που περιέχει το στέλεχος Saccharomyces boulardii. Το Saccharomyces boulardii είναι μια ωφέλιμη μαγιά, όχι βακτήρια όπως συμβαίνει με άλλα προβιοτικά.

L-GLUTAMNA

Η L-Γλουταμίνη είναι ένα αμινοξύ που είναι μια πηγή ενέργειας που παρέχεται στον βλεννογόνο του λεπτού εντέρου. Εάν τα κύτταρα του βλεννογόνου είναι κατεστραμμένα, η γλουταμίνη μπορεί να βοηθήσει στην αναδόμησή του με νέα υγιή κύτταρα. Έχει επίσης ιδιότητες ενίσχυσης του ανοσοποιητικού.

ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Η L-γλουταμίνη δεν πρέπει να χρησιμοποιείται από άτομα με φλεγμονώδεις νόσους του εντέρου, όπως η ελκώδης κολίτιδα ή η νόσος του Crohn, καθώς και από άτομα με μειωμένη ηπατική αποτελεσματικότητα.

ΒΟΥΤΥΡΟ ΝΑΤΡΙΟΥ

Το βουτυρικό νάτριο είναι ένα λιπαρό οξύ βραχείας αλυσίδας. Τα λιπαρά οξέα βραχείας αλυσίδας είναι οι κύριες ουσίες που θρέφουν την επένδυση του εντέρου. Βοηθούν στη διατήρηση του εντερικού φραγμού και στη μείωση των φλεγμονωδών διεργασιών στα έντερα και σε ολόκληρο το σώμα. Το βουτυρικό νάτριο σταθεροποιεί άμεσα τη δομή και διασφαλίζει την ακεραιότητα και τη λειτουργικότητα του εντερικού τοιχώματος, διεγείρει την ανάπτυξη της σαπροφυτικής βακτηριακής χλωρίδας, αναστέλλοντας έτσι την ανάπτυξη εντερικών παθογόνων μικροοργανισμών. Έχει επίσης αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες. Το βουτυρικό οξύ αναστέλλει έντονα την έκκριση προφλεγμονωδών ιντερλευκινών και εμπλέκεται στην ανοσορύθμιση.

ΟΞΕΑ ΩΜΕΓΑ

Τα οξέα ΩΜΕΓΑ 3, τα οποία περιλαμβάνουν DHA και EPA, είναι ζωτικής σημασίας για τη διατήρηση της υγείας. Το EPA είναι ένας φυσικός αντιφλεγμονώδης παράγοντας και βοηθά επίσης στην καταπράυνση των πονεμένων αρθρώσεων και μυών. Έρευνες δείχνουν ότι η λήψη ωμέγα-3 λιπαρών οξέων μαζί με προβιοτικά ενισχύει τον εντερικό βλεννογόνο.

ΠΕΠΤΙΚΑ ΕΝΖΥΜΑ

Τα πεπτικά ένζυμα διασπούν τα συστατικά των τροφίμων στα μικρότερα μόρια που τα αποτελούν: πρωτεΐνες σε αμινοξέα, σύνθετους υδατάνθρακες σε απλά σάκχαρα και λίπη σε ελεύθερα λιπαρά οξέα. Το βακτήριο Borrelia μειώνει την έκκριση των πεπτικών ενζύμων. Εάν το πρόβλημά σας είναι αέρια, φούσκωμα, ρέψιμο, καούρα ή διάρροια, αξίζει να χρησιμοποιήσετε σκευάσματα που περιέχουν πεπτικά ένζυμα.

ΙΝΑ

Η εντερική μικροχλωρίδα, με την επεξεργασία των διαιτητικών ινών, αποκτά ενέργεια, τονώνει το ανοσοποιητικό σύστημα και υποστηρίζει την παραγωγή βιταμινών Β και Κ. Τα λιπαρά οξέα βραχείας αλυσίδας είναι το υποπροϊόν του μεταβολισμού των ινών. Μια δίαιτα πλούσια σε φυτικές ίνες αυξάνει την ποικιλομορφία της μικροχλωρίδας του εντέρου. Οι φυτικές ίνες δρουν ως πρεβιοτικά, δηλαδή ουσίες που είναι απαραίτητες για την τόνωση της ανάπτυξης προβιοτικών βακτηρίων στο έντερο. Τα πρεβιοτικά περιλαμβάνουν ανθεκτικό άμυλο, ινουλίνη και φρουκτο-ολιγοσακχαρίτες.

Οι πηγές ανθεκτικού αμύλου είναι μεταξύ άλλων: φακές, ρύζι, πλιγούρι, φασόλια, ωμές νιφάδες βρώμης. παγωμένα ζυμαρικά, πατάτες, γλυκοπατάτες και άγουρες μπανάνες.

Πηγή ινουλίνης είναι, μεταξύ άλλων, το κιχώριο, η αγκινάρα Ιερουσαλήμ, τα σπαράγγια, οι αγκινάρες, το πράσο, το κρεμμύδι, το σκόρδο. Η ινουλίνη, εκτός από τις πρεβιοτικές της ιδιότητες, βελτιώνει την απορρόφηση του ασβεστίου και του μαγνησίου.

Οι πηγές των φρουκτοολιγοσακχαριτών είναι, μεταξύ άλλων, το κρεμμύδι, το σκόρδο, η αγκινάρα.

Η συνιστώμενη ποσότητα διαιτητικών ινών σε υγιή άτομα είναι 20-40 γρ.

Εάν δεν μπορείτε να προσφέρετε στη δίαιτα επαρκή ποσότητα φυτικών ινών, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε συμπληρώματα με ινουλίνη ή φρουκτο-ολιγοσακχαρίτες.

ΛΑΔΙ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ

Το έλαιο Borage είναι μια πλούσια πηγή γάμμα-λινολενικού οξέος. Προστατεύει και αναγεννά τα έντερα και ολόκληρο το πεπτικό σύστημα. Έχει αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες.

ΠΟΤΕ ΝΑ ΑΡΧΙΣΩ ΤΗΝ ΕΝΙΣΧΥΣΗ ΤΟΥ ΕΝΤΡΟΥ;

Το παραπάνω σχήμα ανακατασκευής του εντέρου θα πρέπει να ξεκινά στην αρχή της θεραπείας της νόσου του Lyme και να χρησιμοποιείται καθ' όλη τη διάρκεια της θεραπείας.

Product added to wishlist
Product added to compare.