Νύχι της γάτας

Νύχι της γάτας

- Κατηγορίες : Άρθρα

Το νύχι της γάτας (λατ. Uncaria tomentosa) είναι ένα από τα τρία βότανα από το βασικό πρωτόκολλο Buhner που χρησιμοποιείται στη θεραπεία της νόσου του Lyme. Η κύρια δραστηριότητά του είναι η ρύθμιση του ανοσοποιητικού συστήματος. Το βότανο παρουσιάζει επίσης αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες. Το νύχι της γάτας ανήκει στην οικογένεια των Rubiaceae. Αναπτύσσεται στη ζούγκλα με τη μορφή δασικής αμπέλου, συχνά μεγάλου μεγέθους. Τυλίγεται γύρω από τα δέντρα και σκαρφαλώνει προς τα πάνω προς τον ήλιο, και οφείλει το όνομά του στα προεξέχοντα, αγκιστρωμένα αγκάθια στο κλήμα.

Ιδιότητες:

Το νύχι της γάτας μαζί με το ιαπωνικό knotweed (λατ. Polygonum cuspidatum) και το Andrographis (λατ. Andrographis paniculata), αποτελούν το βασικό πρωτόκολλο για τη θεραπεία της νόσου του Lyme σύμφωνα με τον Stephan Buhner. Χαρακτηρίζεται από ένα ευρύ φάσμα δράσης, συμπεριλαμβανομένων αντιφλεγμονωδών, αναλγητικών, αντικαταθλιπτικών, αντιιικών, αντιπηκτικών, αποτοξινωτικών και πολλών άλλων ιδιοτήτων. Κατά τη θεραπεία της νόσου του Lyme, εκτιμάται ιδιαίτερα για:
• ενίσχυση και τόνωση του ανοσοποιητικού συστήματος
• που επιδεικνύει αντιφλεγμονώδη δράση
• ενίσχυση του κεντρικού νευρικού συστήματος
• σε περίπτωση χρόνιας λοίμωξης, αύξηση των επιπέδων των λευκών αιμοσφαιρίων CD57, που με τη σειρά του συμβάλλει στην αναστολή της εξέλιξης της νόσου
• χρήση σε γνωστικές διαταραχές
• εμφανίζει συγκεκριμένα αντιφλεγμονώδη αποτελέσματα στη θεραπεία του πόνου των αρθρώσεων και των μυών στη νόσο του Lyme, μειώνοντας το πρήξιμο
• ρύθμιση της λειτουργίας του ανοσοποιητικού συστήματος
• λειτουργώντας ως γενικό τονωτικό για τον οργανισμό
• είναι διαμορφωτής HLA-DR
• χαλάρωση του κεντρικού νευρικού συστήματος
• αύξηση της ευημερίας
• παρουσιάζουν αναλγητική δράση


Μορφή βοτάνου:

Το βότανο πωλείται σε διάφορες μορφές:


1. Βάμμα με βάση το αλκοόλ
Το φυτικό βάμμα με βάση το αλκοόλ παρασκευάζεται με τη διαβροχή ενός φρέσκου φυτού σε πλήρη αλκοόλη ή ενός αποξηραμένου φυτού σε ένα μείγμα αλκοόλης και νερού. Το αλκοόλ είναι ένα εξαιρετικό μέσο για την εξαγωγή βοτάνων και τα βάμματα με βάση το οινόπνευμα είναι η πιο δημοφιλής μορφή βοτάνων από επαγγελματίες βοτανολόγους. Η διαβροχή των βοτάνων με οινόπνευμα διασφαλίζει ότι τα ενεργά συστατικά του βοτάνου μεταφέρονται γρηγορότερα στην κυκλοφορία του αίματος, καθιστώντας το βάμμα μια ταχείας δράσης μορφή λήψης του βοτάνου.

2. Εκχύλισμα χωρίς αλκοόλ
Το μη αλκοολούχο βάμμα παρασκευάζεται κυρίως με βάση τη γλυκερίνη. Η γλυκερίνη έχει γίνει μια δημοφιλής εναλλακτική λύση στα βάμματα οινοπνεύματος και είναι ιδανική για παιδιά και άτομα που δεν τους αρέσει ή δεν μπορούν να πίνουν αλκοόλ. Ωστόσο, η γλυκερίνη δεν είναι τόσο αποτελεσματική στην εκχύλιση όσο το νερό ή το αλκοόλ. Η γλυκερίνη έχει μόνο περίπου το 60% της αξίας εκχύλισης αλκοόλης. Το γλυκερικό νύχι της γάτας θα είναι επομένως 40% πιο αδύναμο από το βάμμα αλκοόλης.

3. Ενθυλακωμένο βότανο
Οι κάψουλες έχουν γίνει ένας πολύ δημοφιλής τρόπος λήψης βοτάνων επειδή είναι μια εύκολη και βολική μορφή δοσολογίας. Ένα από τα βασικά πλεονεκτήματα των καψουλών είναι ότι δεν νιώθουμε τη γεύση των βοτάνων. Επιπλέον, όταν παίρνετε το βότανο με τη μορφή αλεσμένου βοτάνου κλεισμένου σε κάψουλα, καταναλώνετε όλο το φυτικό υλικό μαζί με τις φυτικές ίνες. Ωστόσο, να θυμάστε ότι μαζί με το νύχι της αλεσμένης γάτας στην κάψουλα, καταπίνετε και το κέλυφος της κάψουλας. Το κέλυφος της κάψουλας δεν συνεισφέρει τίποτα στη θεραπεία και πρέπει να αφομοιωθεί από τον οργανισμό. Εάν ακολουθείτε το Πρωτόκολλο του Buhner, θα χρειαστεί να πάρετε μεγάλη ποσότητα καψουλών. Για άτομα με εξασθενημένο πεπτικό σύστημα, αυτό μπορεί να είναι προβληματικό μετά από παρατεταμένη χρήση βοτάνων.


4. Αλεσμένο βότανο
Το νύχι της Ground Cat's μπορεί να ληφθεί απευθείας, να ενθυλακωθεί ή να γίνει βάμμα. Το μειονέκτημα της λήψης αλεσμένων βοτάνων είναι η γεύση.

Άμεση χρήση: προσθέστε 1 κουταλάκι του γλυκού βότανο σε ένα ποτήρι και ρίξτε χλιαρό νερό, ανακατέψτε και πιείτε το υγρό με ίζημα. Για να βελτιώσετε τη γεύση μπορείτε στη συνέχεια να προσθέσετε λίγο μέλι και χυμό λεμονιού.

Φτιάχνοντας βάμματα στο σπίτι: Στο σπίτι, θα είναι πιο εύκολο για εσάς να προετοιμάσετε ένα βάμμα σε συγκέντρωση 1: 5, δηλαδή 1 μέρος αποξηραμένου νυχιού γάτας σε 5 μέρη αλκοόλ. Το αλκοόλ πρέπει να αραιώνεται με νερό λόγω του γεγονότος ότι τα φυτά χάνουν τη φυσική τους υγρασία κατά την ξήρανση. Όταν φτιάχνετε βάμματα αποξηραμένου φυτού, προσθέστε όσο νερό θα περιείχε το φυτό αν ήταν φρέσκο. Στη συνέχεια περιχύνουμε το βότανο με οινόπνευμα (50-60%) και μετά το αφήνουμε για μούσκεμα για 2 εβδομάδες σε σκούρο δοχείο χωρίς πρόσβαση στο φως. Ανακινήστε το βάζο μία φορά την ημέρα. Μετά από 2 εβδομάδες, το εμποτισμένο προϊόν πρέπει να διηθείται. Αποθηκεύστε το έτοιμο προϊόν σε ένα σκούρο μπουκάλι ή ένα συνηθισμένο μπουκάλι τυλιγμένο σε αλουμινόχαρτο σε μέρος προστατευμένο από την πρόσβαση στο φως.


5. Κόψτε βότανο
Το κομμένο βότανο είναι μια αποξηραμένη μορφή νυχιών γάτας κομμένο σε μικρότερα κομμάτια. Μπορείτε να ετοιμάσετε αφεψήματα ή βάμματα από το κομμένο βότανο.
Αφέψημα: Ρίξτε 7 γρ Νύχι Γάτας σε 1 λίτρο νερό και βράστε για 20 λεπτά σε χαμηλή φωτιά. Σουρώνουμε και αφήνουμε να κρυώσει. Μοιράζουμε το αφέψημα σε μερίδες και πίνουμε κατά τη διάρκεια της ημέρας.

Παρενέργειες:

Οι υψηλές δόσεις αυτού του βοτάνου μπορεί μερικές φορές να προκαλέσουν εντερικές διαταραχές όπως χαλαρά κόπρανα, διάρροια και/ή κοιλιακό άλγος. Αυτά τα συμπτώματα τείνουν να εξαφανίζονται με παρατεταμένη χρήση. Εάν εμφανιστούν συμπτώματα, η δόση θα πρέπει να μειωθεί. Εάν η διάρροια διαρκεί περισσότερο από τρεις ημέρες, η χρήση του βοτάνου θα πρέπει να διακοπεί.

Αντενδείξεις:

Το νύχι της γάτας δεν μπορεί να ληφθεί από άτομα που λαμβάνουν σκευάσματα για τη μείωση της πυκνότητας του αίματος. Τα άτομα που πρόκειται να υποβληθούν σε χειρουργική επέμβαση πρέπει να σταματήσουν να παίρνουν το βότανο 10 ημέρες πριν από οποιαδήποτε επέμβαση. Δεν μπορείτε να πάρετε το σκεύασμα κατά τη διάρκεια της θεραπείας με φάρμακα που αναστέλλουν την έκκριση γαστρικού οξέος, επειδή μπορούν επίσης να αναστείλουν τη μετατροπή αυτού του βοτάνου στη δραστική του μορφή στο στομάχι. Το νύχι της γάτας δεν πρέπει να χρησιμοποιείται από έγκυες ή θηλάζουσες γυναίκες.

Product added to wishlist
Product added to compare.