Ύπνος και ασυλία

Ύπνος και ασυλία

- Κατηγορίες : Άρθρα

Αντιβιοτικά, βότανα, διατροφή, βιο-συντονισμός, οξυγονοθεραπεία ... υπάρχουν πολλές παραδοσιακές και εναλλακτικές μέθοδοι καταπολέμησης της νόσου του Lyme. Ωστόσο, ο τρόπος ζωής και η ποιότητα του ύπνου σπάνια συζητούνται.

Ο ύπνος είναι μια φυσιολογική δραστηριότητα που περνάμε κατά μέσο όρο περίπου το 30% του χρόνου μας. Υποθέτοντας ότι ο μέσος άνθρωπος ζει περίπου 80 χρόνια, η ίδια ποσότητα ύπνου είναι περίπου 25 χρόνια της ζωής μας!

Λειτουργίες ύπνου

Η κύρια λειτουργία του ύπνου είναι κυρίως η αναγέννηση του σώματός μας. Γι ' αυτό το πρωί έχουμε την περισσότερη ενέργεια, το σώμα μας ξεκουράζεται και ο εγκέφαλος οξυγονώνεται. Η έλλειψη ύπνου επηρεάζει αρνητικά τη μνήμη, την αποτελεσματική μάθηση ή τη σωστή συγκέντρωση. Μελέτες δείχνουν επίσης όλο και περισσότερο τις επιπτώσεις του ύπνου στη διάθεση, συμπεριλαμβανομένου του άγχους και της κατάθλιψης. Οι πολύ σύντομες φάσεις ύπνου προκαλούν διαταραχές στην έκκριση της κορτιζόλης, της ορμόνης του στρες, αλλά και πολλών ορμονών φύλου, που μεταφράζεται στη λειτουργία ολόκληρου του οργανισμού. Ένας άνδρας που κοιμάται κατά μέσο όρο 4-5 ώρες την ημέρα έχει μειώσει τα επίπεδα τεστοστερόνης ίσα με έναν άνδρα ηλικίας 10-15 ετών.

Ο ύπνος και το ανοσοποιητικό σύστημα

Μπορεί ο ύπνος να έχει πραγματικό αντίκτυπο στη νόσο του Lyme και στη συν-μόλυνση; Απολύτως. ο ύπνος επηρεάζει το ανοσοποιητικό μας σύστημα και η ανεπάρκεια του προκαλεί:

- Μειωμένη δραστηριότητα Τ κυττάρων .

- Αυξημένα επίπεδα φλεγμονωδών κυτοκινών.

- Μείωση της παραγωγής λευκοκυττάρων.

- Αποδυνάμωση της λειτουργίας των ΝΚ κυττάρων, τα οποία είναι υπεύθυνα για την καταπολέμηση των παθογόνων στο σώμα (συμπεριλαμβανομένων των Borrelia torticollis και των καρκινικών κυττάρων).

- Αναστολή της έκκρισης μελατονίνης από τον επίφυτο αδένα.

Φάσεις ύπνου:

Ο ύπνος είναι μια πολύ περίπλοκη φυσιολογική δραστηριότητα στην οποία μπορούν να διακριθούν δύο κύριες φάσεις: NREM (μη ταχεία κίνηση των ματιών) και REM (ταχεία κίνηση των ματιών).

Η φάση NREM είναι μεγαλύτερη και είναι κυρίως υπεύθυνη για ξεκούραση και αναγέννηση. Η φάση REM, από την άλλη πλευρά, είναι πιο ενεργή, ο εγκέφαλος διεγείρεται περισσότερο και συμβαίνουν όνειρα ύπνου. Για σωστή λειτουργία και πλήρη δύναμη, είναι απαραίτητο και οι δύο φάσεις να "ζουν σε συμβίωση". Κάθε κύκλος πρέπει να διαρκεί κατά μέσο όρο περίπου. 100 λεπτά και εναλλάσσονται (περ. 4-6 κύκλοι ύπνου).

Πόσο καιρό πρέπει να κοιμηθούμε;

Η μέση, επιθυμητή διάρκεια του ύπνου εξαρτάται κυρίως από την ηλικία και είναι:

9-12 ώρες για παιδιά σχολικής ηλικίας (7-12 ετών)

8-10 ώρες για εφήβους (13-17 ετών)

7-9 ώρες για ενήλικες (18-64 ετών)

7-8 ώρες για ηλικιωμένους (65+)

Μέθοδοι για τη βελτίωση της ποιότητας του ύπνου

1. Μην χρησιμοποιείτε εκτεταμένα κινητά τηλέφωνα ή υπολογιστές μετά το σκοτάδι.

Ένα τηλεφώνημα στην κρεβατοκάμαρα ή ένα επεισόδιο τηλεοπτικής εκπομπής στο κρεβάτι είναι κακή ιδέα. Στη συνέχεια, ο επίφυτος αδένας λαμβάνει τις πληροφορίες ότι δεν είναι καθόλου νύχτα και αναστέλλει την έκκριση μελατονίνης, που ονομάζεται ορμόνη ύπνου. Περιορίστε την επαφή με το κόκκινο φως (φως που παράγεται από ηλεκτρονικές συσκευές) για τουλάχιστον μία ώρα πριν τον ύπνο.

2. Διατηρήστε τις κατάλληλες συνθήκες υπνοδωματίου.

Η σωστή θερμοκρασία, το σκοτάδι, η σιωπή ή τα φυσικά, άνετα νυχτικά θα είναι το κλειδί εδώ.

3. Να είστε συστηματικοί.

Πρέπει πάντα να κοιμάστε και να σηκώνεστε ταυτόχρονα. Έτσι, συνηθίζετε το σώμα στα καθιερωμένα σχήματα. Η βέλτιστη ποσότητα ύπνου είναι εντάξει. 21-23 και ξυπνήστε. 6-8.

4. Μην τρώτε τη νύχτα.

Η κατανάλωση πριν από το κρεβάτι μπορεί να επηρεάσει την ποιότητα του ύπνου. Η καλύτερη επιλογή θα ήταν να φάτε το τελευταίο, εύπεπτο γεύμα τουλάχιστον 2 ώρες πριν τον ύπνο. Το ίδιο ισχύει και για το ισχυρό μαύρο τσάι και τον καφέ.

5. Αποφύγετε τη σωματική δραστηριότητα το βράδυ.

Η σωματική δραστηριότητα μπορεί να βοηθήσει με προβλήματα ύπνου, αλλά δεν πρέπει να γίνει πολύ αργά. Κάνοντας μια προπόνηση πριν πάτε για ύπνο, εκτός από ένα δυνατό, έντονα φωτισμένο γυμναστήριο, μπορεί να προκαλέσει υπερβολική διέγερση του σώματος και απελευθέρωση κορτιζόλης - της ορμόνης του στρες, η οποία μπορεί να προκαλέσει προβλήματα με τον ύπνο και αργότερα με την ποιότητα του ύπνου. Φροντίστε το περπάτημα, την οξυγόνωση και την επαφή με τη φύση.

6. Μην πίνετε αλκοόλ.

"Το αλκοόλ διευκολύνει τον ύπνο" - μπορείτε συχνά να συναντήσετε αυτή τη λαϊκή άποψη. Ωστόσο, το αλκοόλ, ακόμη και σε μικρές ποσότητες, μπορεί να προκαλέσει σημαντική μείωση της φάσης του ύπνου REM, ακόμη και την πλήρη καταστολή του.

7. Βότανα, συμπληρώματα και φάρμακα

Μόνο όταν αλλάζετε τις συνήθειες σας και ακολουθείτε όλα τα παραπάνω σημεία και δεν βλέπετε βελτίωση, θα πρέπει να εξετάσετε τη συμπλήρωση. Τα προσαρμογόνα είναι πολύ χρήσιμα για να ηρεμήσουν πριν από το κρεβάτι, ειδικά Ashwagandha. Επιπλέον, φυτικά συστατικά όπως μελισσό ή σαφράν μπορούν επίσης να είναι αποτελεσματικά. Η μελατονίνη πρέπει να έρθει τελευταία, αλλά μην την πάρετε για πολύ.

8.Διαλογισμός

Η εστίαση στην αναπνοή και η επίγνωση της στιγμής μπορεί επίσης να βοηθήσει με προβλήματα ύπνου. Σύμφωνα με πρόσφατη μελέτη, οι άνθρωποι που διαλογίζονται τακτικά έχουν λιγότερα προβλήματα με την αϋπνία, την κόπωση και την κατάθλιψη.

Ο επαρκής ύπνος και ένας ευρέως καθορισμένος υγιεινός τρόπος ζωής είναι πολύ σημαντικοί για τη θεραπεία της νόσου του Lyme. Η ποιότητα του ύπνου και ο τρόπος ζωής επηρεάζουν την ασυλία μας και επομένως την ικανότητα του σώματος να καταπολεμά τα βακτήρια Borrelia.

Product added to wishlist
Product added to compare.