Οξίνιση του σώματος

Οξίνιση του σώματος

- Κατηγορίες : Άρθρα

Πρόσφατα, το θέμα της οξίνισης του σώματος έχει αποκτήσει μεγάλη δημοτικότητα. Στα ΜΜΕ συχνά ακούμε τι οξινίζει το σώμα μας και πόσο άσχημα επηρεάζει την υγεία μας, κυρίως στην περίπτωση ασθενειών όπως η νόσος του Lyme. Χρειαζόμαστε πραγματικά πρόσθετη υποστήριξη για το σώμα μας για να διατηρήσουμε μια βέλτιστη ισορροπία οξέος-βάσης;

 

ΤΙ ΕΙΝΑΙ Η ΟΞΥΒΑΣΙΚΗ ΙΣΟΡΡΟΠΙΑ;

«Η οξεοβασική ισορροπία του σώματος είναι μια κατάσταση στην οποία διατηρείται μια συγκεκριμένη αναλογία κατιόντων και ανιόντων στα σωματικά υγρά, ρυθμίζοντας το κατάλληλο pH τους και τη σωστή πορεία των διατροφικών διαδικασιών».

Σε διαλύματα με pH <7, η συγκέντρωση των ιόντων υδρογόνου είναι μεγαλύτερη από αυτή των ιόντων υδροξυλίου και τέτοια διαλύματα είναι όξινα, ενώ σε διαλύματα με pH> 7 η συγκέντρωση των ιόντων υδροξειδίου είναι μεγαλύτερη, άρα τέτοια διαλύματα είναι αλκαλικά. Το pH = 7 είναι μια ουδέτερη αντίδραση.

 

ΤΙ ΕΙΝΑΙ PH ΣΤΟΝ ΟΡΑΝΙΣΜΟ ΜΑΣ;

Ας ξεκινήσουμε με το γεγονός ότι το σώμα μας έχει διαφορετικό pH ανάλογα με τη θέση του. Από αλκαλικό στο παγκρεατικό υγρό, μέσω ουδέτερου αίματος, έως πολύ όξινο γαστρικό υγρό. Δημοφιλώς, όμως, όλες αυτές οι τιμές μειώνονται στο «pH του σώματός μας», που συγκεκριμένα σημαίνει το pH του αίματος και είναι στο εύρος 7,35-7,45.

 

ΠΩΣ ΕΧΕΙ ΜΙΑ ΔΙΑΙΤΑ ΠΟΥ ΥΠΟΣΤΗΡΙΖΕΙ ΤΟ PH ΜΑΣ;

Προϊόντα που σχηματίζουν οξύ:
- κρέας
- τυριά
- ψάρι
- αυγά
- προϊόντα σιτηρών

Αλκαλικά προϊόντα:
- λαχανικά
- φρούτα


Στη δίαιτα «αποοξίνισης» ο οργανισμός μας θα πρέπει να καταναλώνει αλκαλικά προϊόντα και να αποφεύγει τα προϊόντα που σχηματίζουν οξύ.

Ας ξεκινήσουμε με το γεγονός ότι μπορούμε να επηρεάσουμε το επίπεδο του pH του αίματος στην περιοχή από 0,01 έως 0,02 μονάδες με τη διατροφή! Ναι, το pH των ούρων μπορεί να αλλάξει από 1,0 σε 1,2 μονάδες ανάλογα με τη διατροφή μας, αλλά τα ούρα έχουν πολύ μεγάλο όριο αλλαγής. Ανάλογα με την ημέρα του κύκλου ή την υγιεινή, μπορεί να είναι όξινο (περίπου PH = 5) ή αλκαλικό (περίπου PH = 8). Σε αυτή την περίπτωση, η αλλαγή 1 μονάδας που προκαλείται από τη διατροφή δεν είναι πλέον τόσο θεαματική.

 

Η διατροφή στην περίπτωση της νόσου του Lyme είναι πολύ σημαντική. Τόσο κατά τη διάρκεια της αντιβιοτικής θεραπείας όσο και κατά τη χρήση βοτάνων, π.χ. το πρωτόκολλο Buhner, ας φροντίσουμε για τη σωστή μεταβολική υποστήριξη. Αξίζει να ακολουθήσουμε μερικές από τις αρχές της δίαιτας «αποξινιστικού σώματος» και να εισάγουμε την τακτική κατανάλωση λαχανικών και φρούτων στο μενού μας. Ωστόσο, ας μην ξεχνάμε τα πλούσια σε ωμέγα-3 λιπαρά οξέα - ψάρια ή προϊόντα δημητριακών ολικής αλέσεως, που χαρακτηρίζονται από μεγάλη ποσότητα φυτικών ινών.

 

Ο συνδυασμός των βοτάνων του πρωτοκόλλου Buhner με μια ισορροπημένη διατροφή, σωματική δραστηριότητα και μείωση του στρες είναι μια συνταγή για την αποτελεσματική καταπολέμηση των συμπτωμάτων της νόσου του Lyme και των συν-λοιμώξεων της.

Product added to wishlist
Product added to compare.