Η δίαιτα Candida

Η δίαιτα Candida

- Κατηγορίες : Άρθρα

Ο σημερινός τρόπος ζωής των ανθρώπων, συμπεριλαμβανομένης της έλλειψης ύπνου, του συνεχούς στρες, της έλλειψης σωματικής δραστηριότητας, της συχνής χρήσης αντιβιοτικών και της διατροφής πλούσιας σε επεξεργασμένα προϊόντα, οδήγησε στο να γίνει η καντιντίαση ασθένεια που πλήττει όλο και περισσότερους ανθρώπους. Υπάρχει μια υπερανάπτυξη ζυμομυκήτων Candida που αποικίζουν φυσικά την εντερική μας χλωρίδα.

Μπορείτε να βρείτε περισσότερα για τα μανιτάρια Candida ΕΔΩ

Σε αυτό το άρθρο, θα επικεντρωθούμε σε συστάσεις διατροφής που είναι ζωτικής σημασίας για τη θεραπεία της καντιντίασης. Για να κατανοήσουμε πόσο σημαντικό είναι στη διαδικασία θεραπείας, πρέπει να καταλάβουμε ότι οι μύκητες Candida είναι παράσιτα. Αυτό σημαίνει ότι για να επιβιώσουν και να πολλαπλασιαστούν χρειάζονται έναν οικοδεσπότη, δηλαδή ένα άτομο με το οποίο θα ζήσουν και που θα τους θρέψει. Και είναι η ζάχαρη που είναι η τροφή τους. Αυτό σημαίνει ότι όταν κοπεί η πηγή τροφής τους, ο μύκητας όχι μόνο θα σταματήσει να πολλαπλασιάζεται, αλλά θα πεθάνει και μετά από πολύ καιρό ασιτίας. Μια δίαιτα χωρίς ζάχαρη είναι απαραίτητο μέρος της θεραπείας της καντιντίασης.

Αντιμυκητιακή δίαιτα

Πρέπει να σημειωθεί ότι η αντιμυκητιασική δίαιτα θα πρέπει πρώτα από όλα να είναι μια υγιεινή διατροφή, βασισμένη στα προϊόντα της καλύτερης δυνατής ποιότητας. Θα πρέπει να παρέχει στον οργανισμό όλα τα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά και όχι να φέρνει ή να επιδεινώνει διατροφικές ελλείψεις.

Η αντιμυκητιακή δίαιτα, ωστόσο, είναι πολύ αυστηρή και άκρως εξουδετερωτική, και ως εκ τούτου πρέπει να χρησιμοποιείται πάντα υπό την επίβλεψη ειδικευμένου διαιτολόγου. Οι πληροφορίες σε αυτό το άρθρο είναι μόνο για γενική καθοδήγηση και δεν πρέπει να χρησιμοποιούνται ως υποκατάστατο ενός εξατομικευμένου διατροφικού προγράμματος.

Τι πρέπει να εξαλειφθεί

1. Ζάχαρη


Σε μορφή σακχαρόζης - λευκή ζάχαρη σε μπολ ζάχαρης, αλλά και ζαχαροκάλαμο, καρύδα, μαύρη ζάχαρη, μπισκότα, παγωτό, καραμέλες, νουτέλα, ψωμάκια, δημητριακά πρωινού και άλλα γλυκά προϊόντα. Θα πρέπει επίσης να θυμόμαστε ότι η ζάχαρη συχνά κρύβεται σε προϊόντα που δεν πιστεύουμε ότι ανήκουν στην κατηγορία των «γλυκών», όπως οι έτοιμες σάλτσες, η κέτσαπ ή πολλές έτοιμες σαλάτες.

2.Χυμοί

Ένα ποτήρι χυμό που μπορείτε να αγοράσετε σε ένα κατάστημα μπορεί να περιέχει έως και 8 κουταλάκια του γλυκού ζάχαρη. Πολλοί άνθρωποι, έχοντας αυτή τη γνώση, στύβουν μόνοι τους το χυμό από τα φρούτα, ώστε να είναι σίγουροι ότι δεν υπάρχει πρόσθετη ζάχαρη. Είναι μια καλή εναλλακτική, ωστόσο, για υγιείς ανθρώπους. Τα άτομα που πάσχουν από υπερανάπτυξη μύκητα Candida θα πρέπει επίσης να αποκλείσουν αυτό το είδος χυμών από τη διατροφή τους. Σε μια τέτοια περίπτωση, μόνο η φρουκτόζη - η ζάχαρη που περιέχεται στο φρούτο σε υψηλή συγκέντρωση, πρακτικά απαλλαγμένη εντελώς από τα θρεπτικά συστατικά του φρέσκου φρούτου - «περνάται» στον χυμό.

3. Μέλι, σιρόπι χουρμά, σιρόπι σφενδάμου, σιρόπι αγαύης, μαρμελάδα και άλλα


Αν και είναι μια πιο υγιεινή επιλογή από τη ζάχαρη, δεν παύει να είναι ζάχαρη, μόνο σε διαφορετική μορφή. Επίσης πολύ καλό έδαφος αναπαραγωγής μανιταριών. Το μόνο δοκιμασμένο και αποδεκτό επί του παρόντος γλυκαντικό στην καντιντίαση είναι η ξυλιτόλη, η ερυθριτόλη και η στέβια. Ωστόσο, θυμηθείτε να μην χρησιμοποιείτε υπερβολικά αυτά τα γλυκαντικά.

4. Αλκοόλ


Το αλκοόλ είναι τοξίνη και για αυτό το λόγο συνιστάται η μείωση της κατανάλωσής του στο ελάχιστο. Μπορεί να προκαλέσει έξαρση της φλεγμονής και αδιαθεσία. Επιπλέον, καταπονεί βαριά το συκώτι, το οποίο ούτως ή άλλως συχνά λειτουργεί σκληρά, ξεπλένει τους ηλεκτρολύτες και έχει αρνητική επίδραση στο νευρικό σύστημα και την καρδιά.

5.Γάλα και γαλακτοκομικά προϊόντα

Αξίζει να σημειωθεί ότι η λακτόζη στο γάλα είναι ζάχαρη. Ωστόσο, έχετε υπόψη σας ότι εάν δεν χρησιμοποιείτε γαλακτοκομικά προϊόντα για μεγάλο χρονικό διάστημα, η παραγωγή λακτάσης θα μειωθεί, γεγονός που μπορεί να οδηγήσει σε δυσανεξία στη λακτόζη. Επομένως, μετά την ανάρρωση και την ανάρρωση από την καντιντίαση, συνιστάται να αρχίσετε σιγά σιγά να επαναλαμβάνετε στη διατροφή σας προϊόντα όπως γιαούρτι, κεφίρ ή βουτυρόγαλα.

6. Προϊόντα που περιέχουν μαγιά


Ψωμί με μαγιά, ψωμάκια, ψωμί, αλλά πρέπει επίσης να θυμάστε τα μπλε και μακράς ωρίμανσης τυριά, το ζωμό σε κύβους, το ξύδι, τη σάλτσα σόγιας, τις σούπες σε σκόνη ή τα αλλαντικά που ωριμάζουν.

7. Αλεύρι σίτου


Στο αρχικό στάδιο, θα πρέπει να αποκλείσετε όλα τα προϊόντα σιταριού (δεν πρέπει να συγχέονται με τη γλουτένη), συμπεριλαμβανομένων των δημητριακών ολικής αλέσεως και των πιο επεξεργασμένων δημητριακών, δηλαδή το λευκό ρύζι. Εάν υπάρχουν εντερικά προβλήματα (κοιλιακός πόνος, αέρια, φούσκωμα), αξίζει επίσης να εξεταστεί ο αποκλεισμός της γλουτένης (κριθάρι, σίκαλη, σιτάρι, βρώμη).

Επιτρέπονται προϊόντα

1. Άπαχα είδη κρέατος


Κυρίως πουλερικά - γαλοπούλα, κοτόπουλο, αλλά θα πρέπει να προσέξετε την ποιότητα του κρέατος. Συνιστάται η αγορά βιολογικού κρέατος, χωρίς την προσθήκη αντιβιοτικών. Εξαιρέστε τελείως τα λουκάνικα, τα λιπαρά είδη κρέατος, τα κρέατα Φρανκφούρτης ή τα εξαιρετικά επεξεργασμένα κρέατα.

2. Ψάρια


Ιδιαίτερα λιπαρά ψάρια, πλούσια σε αντιφλεγμονώδη ωμέγα-3 λιπαρά οξέα. Σολομός, ιριδίζουσα πέστροφα, σκουμπρί επίσης μπακαλιάρος ή πέστροφα.

3. Προϊόντα δημητριακών ολικής αλέσεως


Κινόα, άγριο και καστανό ρύζι, κεχρί, φαγόπυρο. Αν δεν έχετε εντερικά προβλήματα, τότε και προϊόντα από αλεύρι κριθαριού ή σίκαλης.

4. Υγιή λιπαρά


Κραμβέλαιο, ελαιόλαδο, έλαιο νυχτολούλουδου / λιναρόσπορου / μαύρου κύμινου, ξηρούς καρπούς (όχι καβουρδισμένους ή αλατισμένους, κατά προτίμηση με φιστίκια), αβοκάντο.

5. Λαχανικά με χαμηλό άμυλο


Τα περισσότερα λαχανικά επιτρέπονται, εκτός από πατάτες, μανιτάρια, καλαμπόκι, γλυκοπατάτες και κολοκύθες (τουλάχιστον στην αρχική φάση της θεραπείας)

6. Όχι γλυκά φρούτα


Τα γλυκά και τα αποξηραμένα φρούτα πρέπει να αποκλείονται από τη διατροφή. Ωστόσο, αξίζει να εμπλουτίσετε τη διατροφή σας με ξινά φρούτα: λεμόνι, γκρέιπφρουτ, ξινόμηλα και αντιφλεγμονώδη μούρα: βατόμουρα, φραγκοστάφυλα, βατόμουρα και σμέουρα.

7. Όσπρια


Αρχικά επιτρέπεται η χρήση οσπρίων περ. 2 φορές την εβδομάδα (φακές, ρεβίθια, φασόλια κ.λπ.). Αυτό το ποσό μπορεί να αυξηθεί με την πάροδο του χρόνου.

Μόνο ο συνδυασμός της αντιμυκητιακής δίαιτας που συζητήθηκε παραπάνω με προβιοτικά μπορεί να βοηθήσει στην καταπολέμηση της καντιντίασης. Θυμηθείτε επίσης ότι εάν χρησιμοποιείτε μακροχρόνια αντιβιοτικά για τη νόσο του Lyme ή για συν-λοιμώξεις, είστε ιδιαίτερα εκτεθειμένοι στην υπερανάπτυξη των μυκήτων Candida. Σε αυτήν την περίπτωση, οι κύριες αρχές της αντιμυκητιακής δίαιτας, ιδιαίτερα ο αποκλεισμός της ζάχαρης, θα λειτουργήσουν εξαιρετικά εδώ.

Product added to wishlist
Product added to compare.