Βιταμίνη D

Βιταμίνη D

- Κατηγορίες : Άρθρα

Η βιταμίνη D είναι μια λιποδιαλυτή ουσία που σχετίζεται στενά με το ανοσοποιητικό μας σύστημα. Γι' αυτό είναι τόσο σημαντικό όχι μόνο για έναν υγιή άνθρωπο, αλλά κυρίως για άτομα που πάσχουν από τη νόσο του Lyme ή τις συν-λοιμώξεις της.

Μπορούμε να χωρίσουμε τη βιταμίνη D σε:

- Βιταμίνη D2 (εργοκαλσιφερόλη), η οποία βρίσκεται φυσικά στους μύκητες και στα φυτά
- Βιταμίνη D3 (χοληκαλσιφερόλη), η οποία απαντάται φυσικά σε ζωικά προϊόντα.


Η επίδραση της βιταμίνης D στην υγεία

1. Επίδραση στην ανοσία

Όπως αναφέρθηκε προηγουμένως, η κύρια λειτουργία της βιταμίνης D είναι να επηρεάζει το ανοσοποιητικό σύστημα. Είναι ένας σημαντικός ρυθμιστής της ανοσολογικής απόκρισης, επηρεάζει τα Τ και Β λεμφοκύτταρα, ρυθμίζοντας έτσι την ανοσοαπόκριση και μετριάζοντας την ισορροπία της κυτοκινίνης των Th1 και Th2. Αυτό επηρεάζει σημαντικά την πορεία των αυτοάνοσων νοσημάτων.

Μελέτες δείχνουν ότι με σημαντική ανεπάρκεια, η συμπλήρωση με 1600 UI βιταμίνης D3 την ημέρα είναι αρκετή για να μειώσει τον κίνδυνο μόλυνσης έως και 36%.

2. Ισχυρό αντιοξειδωτικό

Η βιταμίνη D μπορεί να είναι αποτελεσματική στην αποτοξίνωση του σώματος. Βοηθά στην παραγωγή ενός ισχυρού αντιοξειδωτικού, που είναι η γλουταθειόνη, η οποία μειώνει έμμεσα το αντιοξειδωτικό στρες και καταπολεμά τις ελεύθερες ρίζες.

3. Επιδράσεις στα οστά

Ρυθμίζει την ισορροπία ασβεστίου και φωσφορικών αλάτων. Η 25-διϋροξυβιταμίνη-D, που μετατρέπεται στον οργανισμό στην ενεργό της μορφή, αυξάνει την απορρόφηση του ασβεστίου στα έντερα, χάρη στην οποία βελτιώνει την οστική πυκνότητα. Έρευνες δείχνουν ότι ο κίνδυνος κατάγματος αυξάνεται έως και 33% για κάθε μείωση 10ng/ml σε 25 (OH) D κάτω από 28ng/ml!

4. Πρόληψη καρδιακών παθήσεων

Η βιταμίνη D σχετίζεται με πολλές πτυχές της υγείας μας. Επηρεάζει την αρτηριακή πίεση, τα τριγλυκερίδια και τη χοληστερόλη (συμπεριλαμβανομένων των επιπέδων LDL και HDL). Όλα αυτά συνδέονται στενά με τα καρδιαγγειακά νοσήματα, τα οποία είναι η πιο κοινή αιτία θανάτου στην Πολωνία. Σύμφωνα με μελέτες των Fatemeh Gholami, Ghobad Moradi και άλλων, η μείωση της βιταμίνης D συσχετίστηκε με υψηλότερο κίνδυνο νοσηρότητας και θνησιμότητας από καρδιαγγειακά νοσήματα. Τα χαμηλά επίπεδα βιταμίνης D αύξησαν τον κίνδυνο ασθένειας κατά 44% και κατά 54% υψηλότερο κίνδυνο θανάτου από τη νόσο!


5. Επίδραση στους όγκους

Τα νεοπλάσματα εμφανίζονται όταν τα κύτταρα του σώματος διαιρούνται ανεξέλεγκτα και τα νεοσχηματισμένα κύτταρα δεν διαφοροποιούνται σε ιστό τυπικό για τα κύτταρα. Η βιταμίνη D αναστέλλει την υπερβολική ανάπτυξη των κυττάρων και επηρεάζει τη διαφοροποίησή τους. Προσβάλλει κυρίως τον καρκίνο του μαστού, της ουροδόχου κύστης, του παχέος εντέρου, του στομάχου, του οισοφάγου και πολλούς άλλους.

Δοκιμή βιταμίνης D

Η εργαστηριακή δοκιμή μετρά τη συγκέντρωση του 25 (OH) D. Τα πρότυπα δίνονται παρακάτω:

Ανεπάρκεια < 20 ng/ml

Χαμηλή συγκέντρωση 20 – 30 ng/ml

Κανονική συγκέντρωση 30 – 50 ng/ml

Αυξημένη τιμή 50–100 ng/ml

Δυνητικά τοξικό 100–150 ng/ml

Τοξική συγκέντρωση > 150 ng/ml

Ορισμένες δοκιμές δίνονται στη μονάδα bmol / l. Ο μετατροπέας είναι 1ng / ml = 2,5 nmol / l


Φυσικές πηγές βιταμίνης D.

Η βιταμίνη D συντίθεται κυρίως από το ηλιακό φως. Μαζί με τη διατροφή, παρέχουμε στους εαυτούς μας λίγη από αυτή τη βιταμίνη (το πολύ 20% της ποσότητας της). Οι πηγές τροφής περιλαμβάνουν ψάρια (χέλι, σολομός, ρέγγα) και ορισμένες ποικιλίες μανιταριών, όπως τα μανιτάρια shiitake.


Δοσολογία βιταμίνης D

Η επιλογή της δόσης εξαρτάται κυρίως από τη γεωγραφική θέση. Όσο περισσότερες ηλιόλουστες μέρες στον τόπο που ζούμε, τόσο λιγότερα συμπληρώματα πρέπει να είναι. Ωστόσο, για τους κατοίκους της Πολωνίας και του μεγαλύτερου μέρους της Ευρώπης που πάσχουν από τη νόσο του Lyme, συνιστούμε τη συμπλήρωση τουλάχιστον 2000 IU την περίοδο του φθινοπώρου και του χειμώνα (σε άτομα με παχυσαρκία, αυτή η τιμή θα πρέπει να διπλασιαστεί).

Την άνοιξη και το καλοκαίρι δεν απαιτείται συμπλήρωση, εφόσον είμαστε «εκτεθειμένοι» στον ήλιο για περίπου 15 λεπτά κάθε μέρα μεταξύ 10 π.μ. και 3 μ.μ., με τουλάχιστον το 20% του σώματος να εκτίθεται (σύντομη Τ- πουκάμισο και σορτς), χωρίς τη χρήση φίλτρων UV και θολότητας.

Ανεπάρκεια βιταμίνης D

Τα πιο κοινά συμπτώματα ανεπάρκειας είναι έμετος, διάρροια, πονοκέφαλοι, πόνοι στα μάτια, αδυναμία, έλλειψη όρεξης, υπερβολική δίψα και γενική κακουχία. Με τη νόσο του Lyme και τις συν-λοιμώξεις της, είναι συχνά δύσκολο να διακρίνουμε τα συμπτώματα της ανεπάρκειας βιταμίνης D από τα συμπτώματα που προκαλούνται από τη νόσο του Lyme, επομένως αξίζει πάντα να ελέγχετε το επίπεδό της και να ξεκινήσετε τη λήψη συμπληρωμάτων.

Πάρα πολύ βιταμίνη D.

Συχνά ακούμε ότι κάποιος παίρνει δόσεις «άλογο» μιας βιταμίνης, δηλαδή 10.000 IU, και μερικές φορές ακόμη περισσότερες. Θυμηθείτε, ωστόσο, ότι η περίσσεια μπορεί να οδηγήσει σε υπερασβεστιαιμία, δηλαδή αυξημένα επίπεδα ασβεστίου στον ορό. Όπως αναφέρθηκε προηγουμένως, η βιταμίνη D μετατρέπεται στον οργανισμό στην ενεργό της μορφή και προκαλεί αυξημένη απορρόφηση ασβεστίου στα έντερα, τα νεφρά και τα οστά. Επομένως, τέτοιες μεγάλες δόσεις θα πρέπει να επιλέγονται μόνο μετά από διαβούλευση με γιατρό και μόνο σε ακραίες ελλείψεις.

Επομένως, μπορεί να φανεί ότι η βιταμίνη D είναι απαραίτητη για την καλή λειτουργία του οργανισμού και οι ανεπάρκειές της μπορούν να αυξήσουν σημαντικά τον κίνδυνο πολλών ασθενειών και να επιδεινώσουν τα συμπτώματα της νόσου του Lyme. Θυμηθείτε λοιπόν να συμπεριλάβετε τη βιταμίνη D στη φυτοθεραπεία σας.

Μπορείτε να βρείτε συμπληρώματα βιταμίνης D ΕΔΩ

Product added to wishlist
Product added to compare.