Ιός Epstein-Barr

Ιός Epstein-Barr

- Κατηγορίες : Άρθρα

Ο ιός Epstein-Barr, πιο γνωστός με το ατελές του όνομα ιός EBV, είναι παθογόνο που ανήκει στην ομάδα herpesviridae. Είναι στην ίδια ομάδα με τον ιό του απλού έρπητα (HSV) ή τον κυτταρομεγαλοϊό (CMV). Ο ιός Epstein-Barr είναι ένας ιός που προκαλεί μολυσματική μονοπυρήνωση που ονομάζεται "ασθένεια kiss". Μια μόλυνση με τον ιό Epstein-Barr μπορεί να οδηγήσει σε μια σειρά σοβαρών επιπλοκών στην υγεία, συμπεριλαμβανομένων των αυτοάνοσων. Η διάγνωση του ιού Epstein-Barr είναι επίσης εξαιρετικά σημαντική σε ασθενείς με νόσο του Lyme.

Πώς παίρνετε τον ιό;

Το ίδιο το γεγονός ότι ονομάζεται ασθένεια φιλιού δείχνει ότι μεταδίδεται κυρίως μέσω του σάλιου (επίσης τρώγοντας από το ίδιο πιάτο, πίνοντας από το ίδιο μπουκάλι ή χρησιμοποιώντας την ίδια οδοντόβουρτσα). Ωστόσο, η μόλυνση μπορεί επίσης να συμβεί μέσω αίματος και μέσω σωματικής (σεξουαλικής) επαφής. Εκτιμάται ότι το 90-95% του παγκόσμιου ενήλικου πληθυσμού είναι φορείς του EBV. Στα παιδιά, το ποσοστό αυτό είναι σχετικά μικρό και είναι 40-50%. Ένα τέτοιο υψηλό ποσοστό μολυσμένων ανθρώπων οφείλεται στο γεγονός ότι η πορεία της νόσου μπορεί να συμβεί εντελώς ασυμπτωματική και ο άρρωστος δεν γνωρίζει την ασθένεια.

Συμπτώματα

Μερικοί άνθρωποι δεν εμφανίζουν συμπτώματα, αλλά τα περισσότερα είναι τυπικά συμπτώματα λοίμωξης που μπορεί να προκληθούν από πολλές άλλες ασθένειες, επομένως είναι δύσκολο να διαγνώσετε τον εαυτό σας με EBV. Τα πιο συνηθισμένα συμπτώματα είναι πυρετός, κόπωση, πονοκέφαλος, πόνος ολόκληρου του σώματος, πονόλαιμος, εξάνθημα, αδυναμία ή έλλειψη όρεξης.

Ωστόσο, εάν αφεθεί χωρίς θεραπεία για μεγάλο χρονικό διάστημα, το EBV μπορεί να οδηγήσει σε μολυσματική μονοπυρήνωση και να προκαλέσει σημαντική επιδείνωση της υγείας. Χαρακτηριστικά συμπτώματα μονοπυρήνωσης είναι:
- φλεγμονή του λαιμού και των αμυγδαλών με ερυθρότητα της βλεννογόνου μεμβράνης και παρουσία πλάκας. Αυτό συνοδεύεται από έντονο πόνο, μεγάλη δυσκολία στην κατάποση και υψηλό πυρετό έως 40°C
- διεύρυνση των λεμφαδένων-συνήθως γύρω από το λαιμό. Μπορεί να παραμείνει έως και έξι μήνες μετά την αρχική μόλυνση.
- διεύρυνση της σπλήνας-επηρεάζει μόνο τους μισούς ασθενείς
- ηπατίτιδα
- εξάνθημα

EBV και ασθένεια Lyme

Η λοίμωξη από τον ιό Epstein-Barr (EBV) είναι συχνή σε άτομα με νόσο του Lyme. Πολύ συχνά, η μόλυνση με αυτόν τον ιό μπορεί επίσης να είναι υπεύθυνη για ψευδώς θετικά αποτελέσματα σε ορολογικές εξετάσεις για την παρουσία πηνίων βορρελίωσης. Εάν υπάρχουν υπόνοιες ότι οι δύο λοιμώξεις είναι συν-μολυσμένες, θα πρέπει να γίνει πρόσθετη διάγνωση για τη νόσο του Lyme.

Ο ιός Epstein-Barr (EBV) μπορεί να συμβάλει στην ανάπτυξη συνδρόμου χρόνιας κόπωσης, αλλά και ασθένειας του θυρεοειδούς, εμβοές, ζάλη, πόνος στις αρθρώσεις, πόνος στα οστά, μυϊκός πόνος ή νευρολογικά συμπτώματα. Είναι πρακτικά αδύνατο να διακρίνουμε τα συμπτώματα της λοίμωξης από EBV από τη νόσο του Lyme. Εάν υποβάλλονται σε μακροχρόνια θεραπεία για τη νόσο του Lyme και δεν βλέπετε αποτελέσματα, θα πρέπει να εξετάσετε μια λοίμωξη EBV. Και οι δύο αυτές λοιμώξεις μπορούν επίσης να συνυπάρχουν, γεγονός που επιδεινώνει περαιτέρω τα συμπτώματα στον ασθενή.

Διάγνωση

Για την ανίχνευση του EBV, χρησιμοποιούνται ορολογικές μέθοδοι για την ανίχνευση αντισωμάτων.

- αντι - VCA IgM-που εμφανίζονται στην οξεία φάση και μερικές φορές όταν η λοίμωξη επανενεργοποιείται, εξαφανίζονται μετά από μερικούς μήνες
-anti - VCA IgG-τα οποία είναι παρόντα ανά πάσα στιγμή από τη στιγμή της μόλυνσης, υποδεικνύουν ιστορικό μόλυνσης
- αντι-ΕΑ-χρήσιμο στη διάγνωση οξείας λοίμωξης από EBV και οξείας φάσης μολυσματικής μονοπυρήνωσης.
- anti-Ebna-χρήσιμο στη διάγνωση της προηγούμενης μόλυνσης από EBV και της προηγούμενης μολυσματικής μονοπυρήνωσης.

Θεραπεία

Δεν υπάρχουν ειδικοί φαρμακευτικοί παράγοντες για τη θεραπεία της μονοπυρήνωσης. Τα μόνα φάρμακα που χρησιμοποιούνται για τον έλεγχο του ιού είναι εξωχρηματιστηριακά παυσίπονα και αντιφλεγμονώδη. Ωστόσο, υπάρχουν φυσικές μέθοδοι θεραπείας. Αυτό είναι m.in.:

1. Φυτικό μείγμα κινέζικου κρανίου, Ισάτης και γλυκόριζας
2. Τσάι με χυμό τζίντζερ
3. Andrographis (σημειώστε ότι περίπου το 1% των ατόμων που χρησιμοποιούν andrographis θα πάρουν κυψέλες * εάν συμβεί αυτό-σταματήστε να χρησιμοποιείτε το βότανο, το εξάνθημα θα εξαφανιστεί μετά από περίπου 1 εβδομάδα)
4. Φυτικό μείγμα μητρικής λέξης και λουλουδιού πάθους
5. Φυτικό μείγμα Cordyceps και Rhodiola

Ωστόσο, δεν πρέπει πλαστογράφος να ξεκουραστούν και να πίνουν άφθονο νερό.

Product added to wishlist
Product added to compare.