Έλεγχος για τη νόσο του Lyme

Έλεγχος για τη νόσο του Lyme

- Κατηγορίες : Άρθρα

Η αποτελεσματικότητα των εργαστηριακών εξετάσεων για τη διάγνωση της νόσου του Lyme είναι πολύ δύσκολη. Η αποτελεσματικότητα πολλών μεθόδων δοκιμής είναι μεταξύ 50-80%. Ο μόνος οριστικός και αξιόπιστος διαγνωστικός δείκτης είναι η παρουσία μεταναστευτικού ερυθήματος. Ωστόσο, εμφανίζεται μόνο σε έως και στο ένα τρίτο των ανθρώπων που έχουν μολυνθεί πραγματικά με Borrelia. Επιπλέον, πολλά άτομα με διαγνωσμένη νόσο του Lyme δεν έχουν παρατηρήσει ποτέ τσιμπούρι, καθώς αυτές οι νύμφες συχνά δεν είναι μεταδοτικές λόγω του πολύ μικρού τους σχήματος.

 

Οι δοκιμές για τη νόσο του Lyme μπορούν να χωριστούν σε δύο ομάδες:

 

ΟΡΡΟΛΟΓΙΚΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ - εξετάζουν το επίπεδο των αντισωμάτων που δημιουργούνται κατά τη διάρκεια της μόλυνσης.


Τεστ ELISA
Τυπικό τεστ Lyme. Χαρακτηρίζεται από την αναγνώριση ειδικών αντισωμάτων IgG ή IgM στον ορό. Τα αντισώματα IgM είναι η πρώτη γραμμή απόκρισης του ανοσοποιητικού συστήματος. Ωστόσο, υπάρχουν λίγα ή καθόλου μετρήσιμα αντισώματα για τις σπειροχαίτες Lyme κατά τις πρώτες τρεις εβδομάδες. Μόνο την τρίτη εβδομάδα το επίπεδο αυτών των αντισωμάτων αυξάνεται, την 5η εβδομάδα φτάνει στη μέγιστη τιμή του και την 8η εβδομάδα τα αντισώματα εξαφανίζονται. Ως εκ τούτου, η υποβολή μιας δοκιμής μετά από αυτό το διάστημα είναι συχνά αναξιόπιστη. Τα αντισώματα IgG δεν εμφανίζονται μέχρι την 6η εβδομάδα μόλυνσης και μπορεί να επιμείνουν για μήνες ή χρόνια. Ωστόσο, η αποτελεσματικότητα του τεστ ELISA είναι μόνο 40-50%.

Δοκιμή Western blot (ή ανοσοστυπώματος).
Συνίσταται στην αναζήτηση αντισωμάτων με τη βοήθεια πρωτεϊνικών θραυσμάτων βακτηρίων μπορέλια (ειδικές ζώνες). Η εξέταση μπορεί να πραγματοποιηθεί μόνο 4-6 εβδομάδες μετά τη μόλυνση. Η αξιοπιστία του τεστ υπολογίζεται στο 70-95%, που είναι πολύ υψηλότερο από ό,τι στην περίπτωση του τεστ ELISA.

Δοκιμή PMR
Συνιστάται στη διάγνωση της νόσου του Lyme. Βασίζεται στον προσδιορισμό των αντισωμάτων IgG ειδικών για τα αντιγόνα Borrelia burgdorferi στο εγκεφαλονωτιαίο υγρό.

Δοκιμαστικό pc. Π. VIsE / C6
Το τεστ χρησιμοποιείται για την παρακολούθηση της αποτελεσματικότητας της θεραπείας της νόσου του Lyme. Χρησιμοποιήθηκε ένα συνθετικό πεπτίδιο C6 από το αντιγόνο πρωτεΐνης VlsE των στελεχών Borrelia, παθογόνο για τον άνθρωπο. Η συγκέντρωση του anti-VIsE IgG στις περισσότερες περιπτώσεις μειώνεται σημαντικά ως αποτέλεσμα της επιτυχούς θεραπείας. Συνιστάται η μέτρηση του τίτλου IgG anti-VIsE λίγο πριν την έναρξη της θεραπείας και στη συνέχεια 6 μήνες μετά το τέλος της αντιβιοτικής θεραπείας.

 

Οι εξετάσεις ELISA, WESTERN BLOT και PMR χρησιμοποιούνται μόνο για την ανίχνευση ή την επιβεβαίωση της νόσου του Lyme. Δεν μπορούν να χρησιμοποιηθούν για παρακολούθηση ασθενειών!

 

ΑΜΕΣΕΣ ΔΟΚΙΜΕΣ - άμεση ανίχνευση της παρουσίας βακτηρίων στο υπό δοκιμή υλικό.


Δοκιμή PCR
Το τεστ χρησιμοποιεί μόνο το DNA των σπειροχαιτών αυξάνοντας την ποσότητα του υλικού που αναλύεται (αίμα, ούρα, αρθρικό υγρό, εγκεφαλονωτιαίο υγρό). Στο σώμα του ασθενούς, ωστόσο, οι σπειροχαίτες βρίσκονται συχνά σε μικρό αριθμό ή δεν είναι ομοιόμορφα κατανεμημένες στους ιστούς, πράγμα που σημαίνει ότι το DNA τους δεν μπορεί να ανιχνευθεί.

Βιοψία και καλλιέργεια σπειροχαίτη
Περιλαμβάνει την εύρεση σπειροχαιτών σε δείγματα βιοψίας δέρματος και την ανάπτυξή τους. Δυστυχώς, αυτή είναι μια μακροχρόνια και συχνά αναποτελεσματική μέθοδος, επειδή οι σπειροχαίτες συχνά παραμένουν σε χαμηλό επίπεδο κατά τη διάρκεια μιας μόλυνσης.

CD57 τεστ
Το τεστ CD57 είναι ένας χρήσιμος διαγνωστικός δείκτης για την αξιολόγηση της σοβαρότητας της νόσου. Ως εκ τούτου, είναι τέλειο για την αξιολόγηση της αποτελεσματικότητας της θεραπείας με μακροχρόνια αντιβιοτική θεραπεία. Τα CD57 NK λεμφοκύτταρα είναι μια φυσική γραμμή άμυνας για την καταπολέμηση της νόσου και μόνο η Borrelia είναι σε θέση να μειώσει τον τίτλο των κυττάρων τους. Αυτή η εξέταση μας δίνει την ευκαιρία να διακρίνουμε τη νόσο του Lyme από άλλες ασθένειες όπως η ρευματοειδής αρθρίτιδα ή η σκλήρυνση κατά πλάκας.

Δοκιμή LTT
Το τεστ χρησιμοποιείται για την ανίχνευση μόλυνσης από Borrelia σε κυτταρικό επίπεδο. Η εξέταση είναι θετική όταν υπάρχουν συγκεκριμένα λεμφοκύτταρα T-Borrelia στο αίμα του ασθενούς. Το τεστ είναι πολύ ευαίσθητο.

Τεστ ΚΚΙ
Το τεστ συνίσταται στην απομόνωση των κυκλοφορούντων ανοσοσυμπλεγμάτων (ΚΚΙ) από τον ορό με τη χρήση ειδικών τεχνικών και στη συνέχεια στη διάσπασή τους. Τα αντιπηκτικά αντισώματα που απελευθερώνονται από το ΚΚΙ στη συνέχεια ανιχνεύονται με Western Blot ή ELISA. Το τεστ KKI συνιστάται σε άτομα με χρόνια νόσο του Lyme, στα οποία οι ορολογικές εξετάσεις δίνουν αρνητικό αποτέλεσμα, παρά την εμφάνιση συμπτωμάτων χαρακτηριστικών της νόσου του Lyme. Το τεστ KKI θα είναι αναποτελεσματικό στο αρχικό στάδιο της νόσου του Lyme.

Δοκιμή ELISPOT
Το τεστ επιτρέπει την ανίχνευση ενός μόνο κυττάρου βακτηριδίου Borrelia που εκκρίνει μια δεδομένη πρωτεΐνη σε κυτταρικό επίπεδο. Το τεστ είναι πολύ ευαίσθητο και μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την παρακολούθηση της πορείας της θεραπείας.

Product added to wishlist
Product added to compare.