Η γλυκοζαμίνη είναι μια φυσική αμινοζάχαρη που βρίσκεται στα κελύφη των οστρακοειδών, των οστών ζώων και των μυκήτων. Χρησιμοποιείται συνήθως ως συμπλήρωμα διατροφής για να βοηθήσει στην ανακούφιση του πόνου στις αρθρώσεις και στη βελτίωση της λειτουργίας των αρθρώσεων σε άτομα με οστεοαρθρίτιδα.

Η γλυκοζαμίνη πιστεύεται ότι λειτουργεί υποστηρίζοντας τη συντήρηση και την επισκευή του χόνδρου της άρθρωσης, του εύκαμπτου ιστού που καλύπτει τα άκρα των οστών σε μια άρθρωση. Θεωρείται επίσης ότι έχει αντιφλεγμονώδη αποτελέσματα, τα οποία μπορεί να βοηθήσουν στη μείωση του πόνου και του πρηξίματος στις αρθρώσεις.

Ο Stephen Buhner συνιστά τη Γλυκοζαμίνη για τα συμπτώματα των αρθρώσεων και στο πρωτόκολλο υποστήριξης του κολλαγόνου.

Η γλυκοζαμίνη είναι διαθέσιμη σε πολλές διαφορετικές μορφές, συμπεριλαμβανομένης της θειικής γλυκοζαμίνης, της υδροχλωρικής γλυκοζαμίνης και της Ν-ακετυλογλυκοζαμίνης. Συνήθως λαμβάνεται από το στόμα ως δισκίο, κάψουλα ή σκόνη, είτε μόνο του είτε σε συνδυασμό με άλλα συμπληρώματα όπως η θειική χονδροϊτίνη ή το MSM (μεθυλοσουλφονυλομεθάνιο).

Μερικές πιθανές αλληλεπιδράσεις:

  • Φάρμακα για την αραίωση του αίματος: Η γλυκοζαμίνη μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο αιμορραγίας όταν λαμβάνεται με φάρμακα που αραιώνουν το αίμα όπως η βαρφαρίνη (Coumadin), η ασπιρίνη ή άλλα αντιαιμοπεταλιακά φάρμακα.
  • Φάρμακα για τον διαβήτη: Η γλυκοζαμίνη μπορεί να επηρεάσει τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα και μπορεί να αλληλεπιδράσει με φάρμακα για τον διαβήτη, συμπεριλαμβανομένης της ινσουλίνης και των από του στόματος υπογλυκαιμικών φαρμάκων.
  • Φάρμακα χημειοθεραπείας: Η γλυκοζαμίνη μπορεί να επηρεάσει την αποτελεσματικότητα ορισμένων φαρμάκων χημειοθεραπείας, όπως η δοξορουβικίνη και η ετοποσίδη.
  • Μη στεροειδή αντιφλεγμονώδη φάρμακα (ΜΣΑΦ): Ο συνδυασμός γλυκοζαμίνης με ΜΣΑΦ όπως η ιβουπροφαίνη ή η ναπροξένη μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο έλκους στομάχου και αιμορραγίας.
  • Αντιβιοτικά: Η γλυκοζαμίνη μπορεί να επηρεάσει την απορρόφηση ορισμένων αντιβιοτικών, όπως η τετρακυκλίνη και η σιπροφλοξασίνη.

Ενώ η γλυκοζαμίνη θεωρείται γενικά ασφαλής για τους περισσότερους ανθρώπους, υπάρχουν μερικές αντενδείξεις και προφυλάξεις που πρέπει να έχετε κατά νου. Αυτά περιλαμβάνουν:

  • Αλλεργίες: Η γλυκοζαμίνη προέρχεται από οστρακοειδή και μπορεί να προκαλέσει αλλεργική αντίδραση σε άτομα με αλλεργίες στα οστρακοειδή. Μπορεί επίσης να προκαλέσει αλλεργική αντίδραση σε άτομα με μυκητιασικές αλλεργίες.
  • Εγκυμοσύνη και θηλασμός: Υπάρχουν περιορισμένα διαθέσιμα δεδομένα ασφάλειας σχετικά με τη χρήση της γλυκοζαμίνης κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης και του θηλασμού, επομένως δεν συνιστάται για αυτούς τους πληθυσμούς.
  • Παιδιά: Η γλυκοζαμίνη θεωρείται γενικά ασφαλής για τα παιδιά, αλλά είναι σημαντικό να μιλήσετε με έναν πάροχο υγειονομικής περίθαλψης πριν τη δώσετε σε ένα παιδί, καθώς η δόση μπορεί να χρειαστεί να προσαρμοστεί με βάση την ηλικία και το βάρος.
  • Αιμορραγικές διαταραχές: Η γλυκοζαμίνη μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο αιμορραγίας σε άτομα με αιμορραγικές διαταραχές ή σε όσους λαμβάνουν φάρμακα για την αραίωση του αίματος.
  • Διαβήτης: Η γλυκοζαμίνη μπορεί να επηρεάσει τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα, επομένως είναι σημαντικό για τα άτομα με διαβήτη να παρακολουθούν στενά το σάκχαρό τους όταν λαμβάνουν γλυκοζαμίνη.
  • Άσθμα: Έχουν υπάρξει σπάνιες αναφορές παροξύνσεων άσθματος σε άτομα που λαμβάνουν γλυκοζαμίνη, επομένως θα πρέπει να χρησιμοποιείται με προσοχή σε άτομα με άσθμα.
  • Υψηλή αρτηριακή πίεση: Η γλυκοζαμίνη μπορεί να αυξήσει την αρτηριακή πίεση σε ορισμένα άτομα, επομένως θα πρέπει να χρησιμοποιείται με προσοχή σε άτομα με υψηλή αρτηριακή πίεση.

Product added to wishlist
Product added to compare.